🤔 “Wat vind je leuke dingen om te doen” is een vraag die ik vaak stel in een coachtraject. Vroeger vond ik buiten spelen heel leuk. Tijd en aandacht besteden aan wat je leuk vind is zo belangrijk en dat is zelfzorg! Lees verder om meer te weten te komen over zelfzorg en leuke dingen doen.

“Ik vind eigenlijk helemaal niets leuk” is soms het antwoord wat ik krijg. Waar krijg je dan energie van? Ook daar kunnen ze dan moeilijk een antwoord op geven. Soms zijn mensen letterlijk het spoor bijster. Vaak zie je dat we in ons hoofd blijven en leuk moet groots zijn, dat moet je over de daken schreeuwen hoe fantastisch dat wel niet is. De bekende “kijk eens hoe geweldig het met mij gaat” berichten op social media. Deze zorgen er vaak voor dat mensen zich nog beroerder en slechter gaan voelen.

Wat kan leuk dan nog meer zijn? Genieten van het bereiden van een maaltijd en deze met aandacht op eten of deze dagen de warmte van zonnestralen op je huid voelen. Stap voor stap kijk ik samen met de coachee naar wat er wel is. En hoe vaak doe je dat? Gun je jezelf die leuke dingen of mag dat pas als je….x.y.z hebt gedaan. Zelfzorg, kiezen voor jezelf en daar met regelmaat bewust bij stil staan is iets wat we verleerd zijn in veel gevallen.

Zelfzorg is een uitdaging. Ervaar je de balans bijvoorbeeld tussen een baan, een partner, kinderen en tijd voor jezelf. Ik hoor vaak “mijn kinderen staan op 1 en daarna komt mijn partner”. Een mooie parellel om te trekken is het masker in het vliegtuig. Wat is de instructie die je daarbij krijgt? Juist, eerst voor jezelf zorgen en dan kun je voor de andere zorgen.

Een van de achterliggende redenen wat maakt dat mensen zelfzorg vaak moeilijk vinden is hoe we het hebben geleerd van onze opvoeders. Als zij letterlijk altijd met het gezin, en anderen bezig waren dan interpreteer je dit als kind onbewust als dit is de manier. Immers zo doen je ouders het aan je voor. Belangrijk is dus om goed voor jezelf te zorgen en voldoende tijd en energie te besteden aan de dingen die jij leuk vind.

Wil jij in 2023 jouw medewerkers coaching bieden en zoek jij een coach die aandacht heeft voor zelfzorg en balans? Laat een berichtje achter op 06-46216040 of stuur mij een email en ik neem contact met je op.

Ik wens je een weekend met leuke dingen toe. Ik ga lekker buitenspelen op mijn wielrenfiets!

#inspirenkens #coaching #teamcoaching #training #trauma #reflectie #transformatie #persoonlijkeontwikkeling #negatievegedachten #belemmerendeovertuigingen #onzekerheid #posttraumatischegroei #levensveranderend #onlinecoach #werkveranderen #gewoontes #gedrag #hulpvragen #energielek #patronen #vertrouwen #grenzen #groei #mindset #patronen #carrierecoaching #persoonlijkecoaching #hr #outofcomfort