Een slak, en wat betekent vertragen voor jou? Ervaar je dit als prettig of ben je een doener en voelt het onaangenaam voor jou? Heb jij een vol hoofd en is vertragen, denk je, echt geen optie? Heb jij behoefte aan nieuwe inzichten? Hoeveel me time geef jij aan jezelf? Zorgt het woord “vertragen” bij jou al voor irritatie? Blijf je rondlopen met gedachten/vragen die steeds weer terugkomen? Voel je je onrustig? Lees verder wat vertragen jou kan brengen.

Vertragen zoek het maar eens op. De betekenis of synoniemen die eraan worden gegeven zijn: ophouden, opschorten, opschuiven, rekken, stagneren, stremmen, temporiseren, traineren, uitstellen, verschuiven, voor zich uitschuiven. In eerste instantie niet zo aantrekkelijk he, totdat je zelf gaat ervaren wat het jou kan brengen.

Vertragen kwam ik de eerste keer bewust tegen in 2018. Ik volgende een opleiding servant leardership practitioner bij het NIVSL in Haarlem. Overigens kan ik deze opleiding van harte aanbevelen, het heeft mij enorm geholpen in mijn persoonlijke ontwikkeling. Die bewuste dag werd je gevraagd om je concentreren op een vraag of verlangen, iets wat in jou speelt en dat mee te nemen in gedachten en op pad te gaan. Ik merkte dat ik sceptisch was, tuurlijk even paar uur wandelen en dan komen alle antwoorden tot mij. Dan had ik ze toch allang allemaal gehad dacht ik! Anyway ik ging op pad met diverse vragen gelinkt aan hoe ik mijn baan vorm gaf, wat het precies was dat soms wat zwaar voelde en niet van mij leek te zijn, wat zat er onder die zoektocht naar aandacht en erkenning? Nogal wat voor een uurtje of 3 in de kennemer duinen. Het eerste uur kwamen er continue nieuwe gedachten en woorden voorbij en daarna werd het langzaam wat stiller. Ik merkte dat ik anders ging waarnemen en zag echt bomen en vogels en struiken en hoorde ook veel meer. Vooraf was uitgelegd dat er tekenen uit de omgeving zouden zijn die je inzichten zouden kunnen opleveren. Ik zag inderdaad bomen met een andere betekenis en de verwarring van oude dode takken en struiken om een prachtige jonge boom maakte mij duidelijk dat ik oude lijnen met familie en welke onbewust zijn overgedragen mag loslaten. Het inzicht wat mij echt het meeste raakte en tot de kern kwam was een slak. Ik was er namelijk al 4 tegen gekomen en dacht steeds wat moeten al die slakken hier in de duinen.. totdat ik de 5e keer er hartelijk om moest lachen. Hehe Annemarie, zie je het nu pas, die slak vertelt jou dat je mag vertragen. Ohh wat een betekenis en wat een oogkleppen had ik daarvoor op. Vertragen dacht ik OK, en dan…. dan kom je toch nog nergens. Eigenlijk had ik direct een oordeel over dat vertragen, dat is niets doen dat is lui en daar bereik je toch helemaal niets mee. Nou wat een inzicht in mijn eigen overtuigingen en waar kwamen die allemaal vandaan. Wanneer in mijn leven zijn die ontstaan en wat was de destijds de reden dat ze zijn ontstaan. Ja doorpakken, bezig zijn en ergens naar toe werken heeft mij veel geleverd en nog steeds. Ik heb wel degelijk wel eens uit mijn omgeving de feedback gekregen… Oh jij zit al in de 6e versnelling. Zelf zag ik ook opeens in dat als ik weer in die 6e versnelling zit ja dan ontgaan subtiele signalen je, die zie je gewoonweg niet. Ook dit was een inzicht en een verandering voor mij waarin ik mij wilde verdiepen. Echter ik ervaarde ook een groot verschil in mijn normale / gewone manier van doen voor mij. Een slak is voor mij dus echt het symbool van vertragen geworden.

Recent werd ik er weer door getriggerd terwijl ik naar mijn auto liep. Die slak heb ik vastgelegd in bijgevoegde foto en gaf mij weer een duidelijk signaal. Ik heb vorige week meer momenten van rust en vertraging ingebouwd en daardoor zijn er weer mooie nieuwe inzichten en ideeën ontstaan. Ik heb nieuwe inspiratie opgedaan en ga hiermee aan de slag in mijn coaching praktijk en inspiratie artikelen. Hierover lees je binnenkort meer.

Heeft bovenstaande je aangesproken en zoek je een steun in de rug? Wil je sparren over vragen en gedachten die jou eindeloos bezig kunnen houden? Zullen we samen aan de slag gaan om te kijken welke groei vertragen voor jou kan opleveren? Neem contact met mij op. info@inspirenkens.nl 06-46216040