Verstrikkingen we hebben ze allemaal en vaak herkennen we ze niet. Ze gaan pas verstikken als ze te strak zitten of het zijn er te veel. Onbewust zitten we soms vast in een web van ingesleten patronen. En zo lang het comfortabel voelt lijkt er ook niets aan de hand. Voel jij je vrij in je doen en laten?

Als volwassene gaan we ervanuit dat we evenwichtige keuzes maken iedere keer weer. Een weloverwogen beslissing op basis van de beschikbare informatie in het hier nu en we stellen aanvullende vragen en gaan op onderzoek uit om het geheel te overzien. De vraag is of jij dat echt iedere keer doet of dat je onbewust wordt meegesleurd in een soort van oud gedrag. Dit oude gedrag herken je meestal niet omdat het een aangeleerde gewoonte van je is geworden en precies zoals het woord het zegt het voelt voor jou gewoon. Maar ik doe het toch goed, is dan vaak een vraag die ik krijg. De vraag is of jouw reactie, gedachten en gedrag het voor jou gewenste effect oplevert. En dat gewenste is nu exact waar de schoen wringt.

Ik hoor vaak dat het gevoel niet prettig is, dat het niet meer past, je krijgt er geen energie van en je wilt iets anders doen en dat je niet weet waar te beginnen. Of je hebt het idee dat je ook in dit team of deze organisatie niet past. Je hebt het jaren zo gedaan en begint nu te ervaren dat deze onbewuste strategie niet meer werkt. En juist in wat lastigere situaties wanneer de druk toeneemt en/of emoties oplopen dan word je weer getrokken in datzelfde patroon van gedachten, gevoelens en gedrag en merk je weer dat dat nou juist is wat je niet meer wilt. Pfff en dan?

Dit ontrafelen, ontdoen van verstrikkingen is waar ik samen met een coachee mee aan de slag ga. In welke situaties gebeurt het? Sinds wanneer heb je er last van? Bij welke type personen gebeurt het? Welke triggers zijn er aanwezig als het gebeurt? Waar ken jij die triggers van? Herken je het gedrag van je ouders en/of opvoeders? Hoe reageer jij, volwassen of kinderlijk? Kortom ik stel veel vragen en we gaan ook vooral oefenen om jou te laten ervaren wat de verschillende opties zijn in iedere situatie en gesprek. En door samen te oefenen ga jij je vrij voelen om het te gebruiken in jouw leven.

Mocht je denken dat je alleen met vragen over verstrikkingen in je privé/familie sfeer bij mij terecht kunt. Integendeel juist in ons werk worden we vaak geconfronteerd met oude patronen en we leggen de link meestal minder snel. Oh dan coach je zeker alleen particulieren. Nou nee hoor, de meeste coachtrajecten worden vergoed door de werkgever. Zij zijn gebaat bij medewerkers die lekker in hun vel zitten, zich vrij voelen in hun doen en laten.

Herken jij je in verstrikkingen en wil jij jezelf ontwarren? Stel je voor hoe bevrijdend het zou zijn als je daar geen last meer van hebt. Fantastisch toch! Ben jij leidinggevende of HR en wil jij jouw medewerkers coaching bieden als ondersteuning in persoonlijke ontwikkeling? Stuur mij een email info@inspirenkens.nl

Foto gemaakt in Clingendael de natuur is een prachtige spiegel.