Rouw, wat betekent het voor jou? Welke rouw heb jij meegemaakt? Verschillende soorten verlies hebben mij gesterkt en voor persoonlijke groei gezorgd. Aandachtspunt is om voldoende tijd te nemen om te herstellen van rouw en extra ondersteuning helpt.

Ik had begin deze week een mooi gesprek met een zeer naaste vriendin over rouw. Zij heeft recent haar vader verloren. Het was en is voor haar en haar familie extra verdrietig en moeilijk om afscheid te nemen op een manier die je liever anders had gezien. Afscheid nemen in de huidige Corona tijd maakt verdriet soms intenser. Het gesprek bracht mij terug in mijn herinneringen en het verlies van mijn vader 16 jaar geleden alweer. Zeer abrupt hebben we destijds afscheid van hem genomen. De kans op het overleven van een aneurysma is zoveel jaren verder nog steeds vrij klein. Verdriet slijt wordt er wel eens gezegd en ten dele is dat zo. Echter het gemis van een stem, gebaar, aanraking, glimlach blijft. Ja, het verdwijnt wat meer naar de achtergrond en langzaam ontstaat er een acceptatie dat dit de nieuwe werkelijkheid is geworden. Recent nog ontroerde het mij en realiseerde ik dat ik in deze fase van mijn leven graag een gesprek met mijn vader was aangegaan. Gewoon heerlijk even kunnen praten over wat mij bezighoud en hoe rijk het voelt nu ik heb ervaren wat ik te doen heb in dit leven. De letterlijke 180 graden wending in mijn leven en het anders invullen van mijn verlangens. Ja dat zou fijn zijn geweest…. en ergens weet ik dat ik dat lijntje wel met hem heb en hij glimlachend naar mij kijkt ergens van boven of zo.

Tja het overlijden van je naasten dat is één soort rouw en er zijn er nog veel meer welke op je pad kunnen komen. Relaties, huwelijken, vriendschappen kunnen eindigen op een manier waarbij je letterlijk de grond onder je voeten voelt weg geslagen. Alles waarvan je dacht dat het stond als een huis is ingestort als een kaartenhuis. Ik heb mij destijds erg alleen gevoeld en ben door mijn overlevingsgedrag letterlijk een aantal jaren doorgerend. Alsof een nieuwe relatie een oplossing zou zijn! Later heb ik pas ervaren wat ik zelf mocht en wilde aangaan en ben ik dieper in mijn eigen spiegel gaan kijken en kon het verdriet een plekje krijgen.

Banen die veranderen en leidinggevenden en werkgevers die een andere visie op jouw baan en functioneren hebben kunnen ook leiden tot verlies en rouw. De eerste keer dat ik dit meemaakte was een mokerslag voor mij. Ik had samen met een groot team gewerkt aan een nieuwe organisatie structuur en opeens bleek mijn baan niet meer te bestaan. Het voelde alsof ik niet zo maar weg kon gaan en dat ik nog iets moest doen voordat ik dat hoofdstuk kon afsluiten. Daarna heb ik een fase van sterke persoonlijke groei meegemaakt en is het zaadje voor ondernemerschap geplant. Toen vorig jaar een pittige periode in mijn toenmalige baan aanbrak en ik zelf door een nieuwe persoonlijke groeispurt ging wist ik dat dingen niet toevallig op je pad komen. Opnieuw afscheid nemen viel mij zeker zwaar, echter ik voelde ook vrij snel dat er iets groters op mij lag te wachten en het was aan mij om daar invulling aan te geven.

In mijn leven heb ik verschillende soorten verlies en rouw ervaren en ken de uitspraken “je krijgt wat je aankunt”, ‘’joh jij bent sterk, je komt er wel weer bovenop”. Vanuit mijn hart kan ik nu zeggen dat verdriet en rouw je leven verdiept en verrijkt. Dat heeft wel een tijd gekost voordat ik dat ook echt zo voelde. Mijn eerste reactie is jarenlang geweest, ok even huilen en snotteren en dan hup schouders eronder en door, en ook vooral bezig zijn. Exact dat gedrag is zo typerend voor iemand die is opgegroeid in onveilige hechting. Ik wist gewoon niet hoe om te gaan met pijnlijke emoties en gevoelens. Er was vroeger geen ruimte in mijn beleving als kind om daar mee om te gaan. Dat heeft er toe geleid dat mijn systeem zich heeft ontwikkeld dat je pijnlijke emoties heel diep wegstopt. Dit betekent vaak dat je het dus niet meer kunt herinneren, het was als kind een te pijnlijke ervaring. Inmiddels durf ik verdriet en de emoties aan te gaan Ze mogen er zijn, vandaag, morgen en altijd wanneer ze naar boven komen en de behoefte er is.

Voel jij dat jij wat support kunt gebruiken om jouw weg terug weer op te pakken en wil je de energie van het leven weer voelen? Merk jij dat jij in pijnlijke situaties eigenlijk iets anders wilt en niet hetzelfde gedrag vertonen wat je zo goed kent?  Bel of mail mij: +31 (0) 6 4621 6040, info@inspirenkens.nl.

Bijgevoegde foto is de voorzijde van het bidprentje van mijn vader. Het was zijn laatste schets van iets wat hij ging maken. Dank je wel voor alles pap.