Prachtig het is herfst als je naar buiten kijkt, 🍂🍁de blaadjes vallen. Herfst is een periode om wat meer naar binnen te keren, te verstillen. Je mag gaan voelen en ervaren wat er speelt bij jou. Wat houdt je tegen? Waar loop je voor weg? Wat vind jij moeilijk om los te laten? De tegenpool van loslaten is vast houden en dat heeft vaak iets te maken met controle. Ik vind het heerlijk om buiten te zijn in deze periode, ook al regent het veel met een paraplu, goede jas en schoenen maakt het eigenlijk helemaal niets uit. Buiten lekker in het bos of op het strand en nu t langzaam weer steeds vroeger donker wordt vind ik het ook fijn om bij schemering buiten te lopen als je de lichtjes binnen in de huizen als ziet branden.

Loslaten kun je op zoveel verschillende manier gebruiken en interpreteren in je leven. Vaak heb je gewoontes en patronen aangeleerd in je leven en omdat een bepaalde regelmaat en structuur nu eenmaal wel zo handig is hebben we soms niet door hoe lang we in feite diezelfde handeling blijven herhalen terwijl het niet echt handig meer is. S avonds ben je bijvoorbeeld gewend om lekker na je werk of studie op de bank te gaan hangen en tv of netflix te gaan kijken. Even niets denk je dan, lekker dat heb ik wel verdiend. Ik heb het zo druk gehad vandaag. Doordat je naar je tv blijft kijken zorg je er eigenlijk voor dat je niet even voelt of incheckt met jezelf hoe het nu echt met je gaat.

Een andere grote bron van afleiding welke we letterlijk los mogen laten in onze telefoon. En ehh ja dat is inderdaad nogal een opgave aangezien daar ook altijd wel iets te vinden is. Het is een continue stroom van afleiding en er is altijd wel iets te vinden wat interessant is om te lezen, liken of doorsturen. Zelf vind ik het soms ook enorm lastig en wat mij helpt is om gedurende de dag mijn telefoon letterlijk even op stil stand te zetten. Ik kies wanneer ik eraan toe ben en als het echt belangrijk is dan spreken ze mijn voicemail wel in. De documentaire welke je wellicht interessant vind om te kijken is The Social Dilemma. Het heeft mij zeker een grote mate van bewustwording gegeven waardoor ik anders naar mijn telefoon en alle social media apps ben gaan kijken.

Je leven verandert iedere dag en ook je omgeving verandert en hierdoor zijn er soms ook relaties die je mag loslaten. Kijk bijvoorbeeld een in je vriendin en kennissen kring. Vaak heb je ze leren kennen omdat jullie een overeenkomst hadden bijvoorbeeld, studie, sporten of je kinderen zitten op een school /hobby.  Die ene overeenkomst die je hebt kan een tijd voldoende zijn om jullie relatie te behouden. Echter er kan ook een moment aanbreken waarin je denkt, eigenlijk heb ik die persoon niets meer te vertellen. In dit geval mag je altijd voor jezelf kiezen en met respect voor de ander afscheid nemen en die persoon loslaten. Hoe je dat doet is heel verschillend, de een wil het echt uitspreken naar de andere omdat dat beter voelt en soms bloeden relaties dood en ook dat kan.

Werk, jouw baan kan op een bepaald moment niet meer voelen als de comfortabele jas die je in eerste instantie hebt aangedaan. Ook in dit geval geldt of het nu echt inhoudelijk je rol is, zijn het je collega’s of ben jij zelf gegroeid en bewust geworden dat het niet meer past. De tijden dat we een baan starten bij een bedrijf en daar blijven tot ons pensioen zijn reeds lange tijd voorbij. Daarnaast kan het ook gebeuren dat jij na je opleiding bent gaan werken in een vakgebied/ industrie waarin jij nu denkt “ik vind dit eigenlijk niet meer zo leuk’. ‘Maar wat vind ik dan wel een leuke baan’.

Het is juist goed dat jij goed voelt en luistert naar wat bij jou speelt. Word je er blij van, haal je er voldoening uit zijn vragen die je kunnen helpen. T liefst hebben we allemaal direct het juiste antwoord en de oplossing en dat is nu juist wat we mogen leren.  Je mag loslaten en het feit dat je al voelt dat dit het niet meer is, is een mooie eerste stap in het loslaten.

Wil jij iets loslaten en merk je dat je niet zo goed durft. Voel je dat je een gewoonte, een persoon of baan mag loslaten en houdt iets jou tegen. Vind je het spannend en zou jij hierin t begeleid worden? Ik ondersteun je graag om het pad van loslaten te bewandelen.  We kunnen letterlijk gaan wandelen of in mijn praktijk in den haag of landelijk op een fijne locatie afspraken om in alle rust jouw vraag te onderzoeken? Zet jij de eerste stap en stuur je mij een berichtje? Ik Luister graag naar jouw verhaal.

De foto heb ik afgelopen zondag gemaakt in Clingendael nadat we de Japanse tuin hadden bezocht en we waren niet de enigen…. Eenmaal weer uit de tuin die slechts 2 weken open was kwamen we deze prachtige paddenstoel tegen en  het herinnerde mij spontaan aan een kinderliedje “op een grote paddenstoel rood met witte stippen”.