Hoog sensitiviteit als krachtđź’«. Sinds ik het op die manier gebruik is er veel voor mij veranderd. Wil jij het ook gaan inzetten als kwaliteit in plaats van probleem en heb je er momenteel last vanđź‘€?

Merk je dat geluiden en de omgeving een grote invloed op je hebben en loop je bijvoorbeeld wel eens een ruimte met mensen in en merk je dat er een bijzonder sfeer en energie hangt? Kun jij je moeilijk concentreren in drukke ruimte en word je onrustig van kantoortuinen. Grote winkels mijd jij liever en concerten, festivals of andere grote evenementen zijn voor jou een taboe.

In mijn leven ben ik er later achter gekomen dat ik hoog sensitief ben. Ik herkende alle signalen en kon letterlijk leeglopen na gesprekken of aanwezigheid in ruimtes. Of ik ging mee in de energie en boodschap van een ander terwijl dat eigenlijk niet bij mij paste. Ik zei dat ik moeite had met concentreren en dus alleen in stilte kon werken. In bijna 25 jaar in het bedrijfsleven heb ik in kantoortuinen, laboratoria, kantoren en fabrieken gewerkt en er was een groot verschil in werk efficiëntie.

Hoog sensitieve mensen hebben eigenlijk meer antennes en die hoeveelheid informatie en indrukken moeten verwerkt worden en als de hoeveelheid overweldigend is dan kun je letterlijk leeglopen. Je raakt overprikkeld, je bent sneller moe en hebt vaak concentratieproblemen. Enerzijds kan deze eigenschap aangeboren zijn en anderzijds kun je hem hebben ontwikkeld als kind. Misschien was er in jouw gezinssituatie sprake van een onveilige omgeving. Dit kan fysiek onveilig zijn geweest maar ook een tekort aan aandacht kan voor een kind leiden tot het niet veilig voelen in een omgeving. Als kind ontwikkel je dan een mechanisme waarin je je gaat aanpassen aan je omgeving, hoe gaat het met je verzorgers / ouders / broers / zussen. Dit zorgt ervoor vaak dat je daar zo goed in wordt dat je eerst voor een ander zorgt en daarna voor jezelf. Exact in zelfzorg ligt de sleutel tot persoonlijke ontwikkeling.

Door oefeningen gedurende een coach traject en te leren naar je lichaam te luisteren en je behoeften leren beantwoorden kun je enorme stappen maken. Je aandacht verplaatsen van je hoofd naar je lichaam brengt nieuwe inzichten. Jouw ademhaling en je te focussen waar deze zit in jouw lichaam zorgt er al letterlijk voor dat je meer in je lijf landt. Zelfzorg wordt soms geĂŻnterpreteerd als zweverig, jaja natuurlijk zorg ik voor mijzelf. In iedere situatie gedurende dag voelen wat jij nodig hebt en hoe jij dat kunt bewerkstellingen. Inderdaad dit kan soms betekenen dat je een baan hebt in een werkomgeving die niet matcht voor jou.

Herken je medewerkers in jouw organisatie die niet kunnen werken in een kantoortuin en wil jij (HR/ leidinggevende) ze graag iets bieden? Graag ondersteun ik jouw medewerkers zodat ook zij in hun kracht komen te staan.