Mijn vraag aan jou is welke rollen heb jij? Verander jij vaak van rol? Ben jij iemand anders op je werk, of in je team, of naar je leidinggevende ten opzichte van thuis, bij je vrienden, in je relatie en in je ouderlijk gezin? Of ben jij in het weekend echt een ander persoon, en voelt dat ook anders? šŸ™„Lees verder om tot nieuwe inzichten te komen en je te realiseren dat het echt anders kan.

Voel je dat je soms in een situatie in een rol wordt getrokken die je niet wilt en dat dat door die ander komt? Merk je dat het je moeite kost die verschillende rollen tot uitvoer te brengen? Oh ja en het vergt oefenen, inzetten en doorzetten en er vooral lol in hebben! Jij staat in jouw schoenen, luistert met jouw oren, kijkt met jouw ogen, ervaart jouw gevoel, hebt jouw leven en dus leidt (in plaats van lijdt) jouw leven. Dit betekent dat alleen jij bepaalt hoe jij jouw leven ervaart en inricht, jij hebt de hoofdrol, echt waar jij bent de bestuurder!Ā  Sluit jij jezelf wel eens af door beproevingen van het leven en wat er op jouw pad komt, of maken ze jou ontvankelijk en ervaar je het met een soort kinderlijke nieuwsgierigheid. Blijf jij eerlijk naar jezelf of heb je altijd wel een ā€œja-maarā€ redenatie bij de hand.

In een coachtraject gaan we samen kijken hoe bij jou patronen, gedachten, overtuigingen zijn ontstaan in jouw leven waardoor jij je hebt aangepast. Vaak was de strategie die jij verzon op dat moment de allerbeste en de enige manier om er mee om te gaan en daardoor heb jij je een bepaalde rol eigen gemaakt. Vaak voelt het heel vertrouwd en denk je zelf, dat ben ik toch zo doe ik dat gewoon. Dit patroon is vaak onbewust nog steeds aanwezig in jou en herhaal jij in vergelijkbare omstandigheden. Als volwassene hebben we een pallet aan keuzes die we kunnen maken, iedere dag weer opnieuw. Ik ondersteun jou in een traject met de bewustwording en het oefenen van nieuwe keuzes en nieuwe rollen te proberen en te ervaren welke ongekende mogelijkheden zich dan ontvouwen op jouw pad.

Zelf heb ik ook moeite gehad met het doorbreken van patronen. Waarom zou ik stoppen met werken in een industrie waar ik zoveel had bereikt. Ik vond ruiken en proeven en nieuwe dingen ontwikkelen samen met teams en afdelingen toch leuk en ik had toch levensmiddelen gestuurd. Nou dat ging inderdaad niet over een nacht ijs maar de prestatiedrang en ambitie om carriĆØre te maken waren afgezwakt. Voor wie was ik iets aan het bewijzen dat ik het wel kon? Van wie wilde ik aandacht en complimenten ontvangen? Beide waren gerelateerd aan mijn jeugd en mijn patroon wat ik had ontwikkeld. En na ruim 20 jaar in het bedrijfsleven haalde ik er letterlijk minder voldoening uit die rollen en functies. Deze vervulling ervaar ik nu iedere dag weer in mijn nieuwe leven als coach.

Daarnaast ben ik parallellen gaan ontdekken en herkende ik dat er in de hiƫrarchie vaak een herhaling zat. Wat bedoel ik daarmee. De relatie met onze ouders is een hiƫrarchische en als je in die relatie bepaalde gewoontes, overtuigen en gedrag hebt aangeleerd dan kun je dat onbewust herhalen in bijvoorbeeld zakelijk relaties waar hiƫrarchie een rol speelt. Dus langzaam ben ik ook daar gaan inzien wat ik in feite deed en waar ik dus eigenlijk ook niet in het NU was, immers ik herhaalde iets van vroeger. Inmiddels vind ik dit prachtige ontdekkingen en ben ik er bijvoorbeeld tijdens mijn coach opleiding wat bewuster mee gaan experimenteren. Zij waren dan wel de begeleiders maar stonden echt niet boven mij. Mooie ervaringen die ik nu weer toepas bij het ondersteunen van anderen.

Wil je meer weten en ervaren hoe jij zelf bewuster kunt leren omgaan met jouw rollen en patronen? Loop jij momenteel vast in jouw werk of privƩ en merk je dat je geen uitweg ziet? Stuur mij een berichtje dan neem ik contact met je op. In een telefoongesprek bespreken we jouw vraag. Twijfel je of wil je eerst wat meer weten, neem een kijkje op mijn website.

De spreuk is kaart 12 uit ā€Gelukkig door ont-dekkenā€, van Anja Jongkind en Greet Vonk een boek dat uitgebreid aan de orde komt tijdens de PTG- opleiding. Aandacht in deze opleiding gaat vooral uit naar dat je sterker kunt worden en groeien na je ellende, jouw vervelende gebeurtenis.