😃Emoties 😢we hebben ze allemaal. Emoticons worden veel gebruikt. De vraag is durf jij je emoties te voelen, te laten zien en uit te spreken? Het kan enorm opluchten wist je dat?
Er zijn 6 universele basis emoties: vreugde verdriet, angst, woede, verbazing en afschuw. Soms wordt er gesproken over 4 basis emoties (4 B’s): bang, boos, blij en bedroefd. Daarnaast afhankelijk van welke bron je raadpleegt wordt er gesproken over 27 of meer dan 100 emoties. De kern zit in de eerste 6 waar ze naar herleiden.
Als het ergens in jouw leven opstopt/vastloopt dan is er vaak een relatie met emoties. Er heeft zich iets voorgedaan dat aanleiding gaf tot een emotie. Het is belangrijk om emoties de ruimte te geven echter dat kan niet altijd om verschillende redenen. Wat er kan gebeuren is dat die emotie in je lichaam wordt opgeslagen als herinnering.
Als je daarna in een vergelijkbare situatie komt vindt er versneld een reactie plaats omdat je wordt getriggerd. Voor deze trigger is dan maar iets heel kleins nodig, een opmerking, een blik van iemand een gedachte waardoor je lichaam direct onbewust teruggaat naar een eerdere ervaring en die zorgt voor een wat heftigere reactie.
Dit kan zich voordoen op je werk, in relaties en hierdoor kun je vastlopen. Het kan ook een kind ervaring, bijvoorbeeld een tekort aan aandacht waardoor je verdrietig werd en dat werd niet beantwoord. Hierdoor “leer” je jezelf aan dat verdrietig zijn niet kan en mag en ontstaat er een patroon.
Belangrijk is dus om je emoties de ruimte geven. Als het niet in dat moment kan omdat bijvoorbeeld je kinderen erbij zijn of je in een belangrijke vergadering zit en het niet zo handig is om helemaal uit je plaat te gaan naar die collega, zorg er dan voor dat je later op de dag wel die ruimte pakt en even bewust teruggaat naar die emotie.
Even parkeren, even laten afkoelen dat hindert dus niet als je er maar wel op een geschikt moment even naar terug gaat. Als je langere tijd geen aandacht geeft aan je emoties dan creëer je ellende voor jezelf in de toekomst.
Een prachtig metafoor in deze context is “Een koelkast voor je emoties gebruiken mag, gebruik er echter nooit een vriezer voor ” uit het boek “Gelukkig door ont-dekken” van Anja Jongkind en #Greet Vonk. Het werkt enorm verhelderend om metaforen te gebruiken bij. Je kunt er letterlijk een beeld bij vormen.
Het laatste pakketje wat je erbij stopt in je vriezer zorgt dat hij niet meer dichtgaat. En dan ontdooit alles letterlijk in één keer. Alle niet verteerde emoties belanden dan tegelijkertijd op jouw bord en dan overzie je het niet meer.
Herken je bovenstaande bij iemand in jouw organisatie of team of wil jij zelf hierin stappen maken, stuur mij dan een persoonlijk bericht. Je bent van harte welkom in mijn praktijk.