🤯Drukkkkkkkkk. Ik heb het zo druk! 🤯 Oh het zijn enorm drukke weken. Pfff wat zal ik blij zijn als het vakantie is. Echt joh…Ik moet nog zoveel doen, dat wordt een paar avonden doorwerken. Nee ik heb nu echt geen tijd om iets nieuws op te pakken of iets van jou over te nemen. Het is ook ieder jaar hetzelfde hoe kan het nou dat ik dit allemaal nog moet doen!

Deze uitspraken heb ik afgelopen weken veel gehoord. Alsof iedereen op zijn tandvlees loopt. Afsluiting van een schooljaar waarin van ouders wordt verwacht aanwezig te zijn bij diverse evenementen en leerkrachten allerlei extra activiteiten in die laatste weken krijgen. Het afronden van projecten en taken in je werk welke eigenlijk niet helemaal passen met de extra verzoeken die op je bord zijn beland. Ouders en grootouders die verwachten dat je toch nog wel even langskomt. Vrienden en Vriendinnen die je echt moet spreken en dat etentje is al zo vaak verschoven. Jouw sporten is zo gezellig dat kun je echt niet missen. Je partner/relatie die ja heeft gezegd tegen afspraken waardoor jij je agenda moet omgooien.

Kortom het ideale recept om (bijna) om te vallen. Hoe start voor jou dan je vakantie? Loop jij er de eerste dagen als een zombie bij? Is er in jouw vakantie ruimte voor reflectie? Of ben je eigenlijk alleen maar aan het bijkomen en vervolgens die batterijen op te laden zodat je weer kunt geven zodra je terug bent.

In gesprekken luister ik naar wat iemand vertelt en vooral hoe. En ik vraag door naar andere relaties en gebeurtenissen. Bij het horen van een verwijtende bozige stem hoor ik al alarmbellen. Wat zou er gebeuren als je NEE zegt? Verschrikt en met verbazing word ik dan vaak aangekeken. Dat kan toch niet, zeggen ze dan. Wie bepaalt er dan voor jou wat jij wilt, is dat echt je werk, je familie, je partner, je kinderen je vriendinnen?

Sinds ik NEE ben gaan zeggen en bewust kies voor waar ik ja op zeg en hoeveel tijd ik daarin wil besteden is er veel veranderd in mijn leven. Heerlijk om de rust en de keuzevrijheid letterlijk te voelen. En als ik wel die afspraak heb of iets voor iemand oppak dan ben ik er met mijn aandacht bij en heb ik er energie voor. Kortom omgaan met drukte en NEE leren zeggen gaat vooral over jou. Ik wens je een fijne zonnige week met veel NEE’s. 😃