Dankbaarheid sta jij daar wel eens bij stil? Of ben je met name bezig met wat er allemaal nog niet is en wat jij nog niet hebt en wat je wel wil hebben? Ik heb in de loop der jaren ervaren dat het mij veel kan brengen door hier bewust even bij stil te staan. Even dat reflectie moment en voelen met welke kleine dingen ik eigenlijk enorm blij ben. Eigenlijk als ik zo terugblik ben ik een groot deel van mijn leven bezig geweest met de toekomst of het verleden waardoor ik vooral niet aanwezig was in het nu, in het moment. Het leven gebeurt nu, een aaneenschakeling van nu momenten die net zo snel weer voorbij gaan als je er niet met bewuste aandacht bij blijft stil staan.

Als ik nu rondkijk terwijl ik deze blog aan het schrijven ben dan ben ik bijvoorbeeld al dankbaar voor dit ik dat gewoon kan doen. Lekker schrijven en hiermee mensen inspireren. Ik geniet van een heerlijke cappuccino en kijk naar buiten naar de zon, de blauwe lucht, de wolkenluchten. Ik heb een dak boven mijn hoofd. Ik heb vanochtend heerlijk mijn yoga oefeningen gedaan en ingetuned op wat is mijn intentie van vandaag. Ik voelde het duidelijk, het is een dag van dankbaarheid en daar ga ik naast dat ik er zelf iets over schrijf in mijn dagelijkse reflectieboekje ook mijn blog op richten.

Als je je aandacht verplaatst naar waar je dankbaar voor bent vindt er een kleine shift in jouw gevoel, energie en gedachten plaats. Het zijn echt de kleine dingen die al een verschil kunnen maken. Geniet eens van dat lekkere ontbijt, of het nou een boterham met kaas is of een bak yoghurt met fruit en granen. Terwijl je het bereid en opeet met je volledige bewustzijn geniet je van dat het er gewoon is voor jou. Of kijk eens met al je aandacht naar je partner of je kinderen en kijk eens een lager dieper. Vergeet even wat er allemaal is gezegd en voel wat jij voor die persoon voelt en wat hij/ zij met jouw gevoel kan doen. Dit kun je ook doen door bijvoorbeeld een foto te pakken of gewoon je ogen sluiten en aan die persoon te denken en in gedachten voor je te zien. Kijk eens wat er gebeurt, ik krijg vaak al een enorme glimlach op mijn gezicht door het te visualiseren voor mijzelf. Ga eens na welke geweldige mensen er allemaal in jouw leven zijn gekomen en wat zij jou hebben gebracht. Vrienden en kennissen en soms een gesprek in een winkel of een “goedemorgen” tegen een voorbijganger terwijl je aan het wandelen bent kunnen je al een gevoel van dankbaarheid laten ervaren.

Of iets moois in jouw huis, die ene foto, een schilderij, een cadeau, een herinnering of gewoon jouw sfeer en kleuren en bijvoorbeeld heerlijke stoel. Kijk eens wat je allemaal wel niet hebt terwijl je bewust in je huis rondkijkt. Ik ben in de loop der jaren gaan voelen en ervaren dat ervaringen waardevoller zijn dan spullen. Ik ben na mijn studie gaan samenwonen en meerdere malen ben ik met mijn toenmalige vriend verhuisd. Iedere keer werd het een groter, mooier en duurder huis en als dat er dan was dan was ik eigenlijk al weer bezig met een volgende stap. Ik weet dat ik, en dat is bijna 10 jaar geleden, mij opeens realiseerde spullen doen er eigenlijk niet toe. Dat bewuste moment kwam echt binnen. Ik woonde nog vrij kort in een appartement wat ik huurde van iemand die voor zijn werk in het buitenland zat.  Ik wilde vrijheid ervaren en de ruimte hebben om te kiezen en had daardoor besloten dat ik voorlopig ging huren en niet kopen dat had ik immers bijna 15 jaar gedaan. De eigenaar probeerde op afstand zijn financiële verplichtingen te voldoen maar dat ging niet echt lekker. Er kwamen diverse deurwaarder beslaglegging brieven bij mij terecht die voor de eigenaar waren. Ik kreeg het er best benauwd van aangezien de eigenaar ergens in het midden oosten werkte. En opeens realiseerde ik mij, tja dat zou heel vervelend zijn als ik thuis kom en mijn meubels etc zijn weg alleen het zijn maar spullen. Het raakte mij minder. Het waren immers maar spullen en mijn gevoel, gedachten, herinneringen en dromen kon niemand mij afpakken.

Wow wat een gevoel van ruimte en ook dankbaarheid gaf mij dat. Daarna ben ik veel bewuster met materiele dingen omgegaan. Ik houd nog steeds van mooie spullen alleen kan ik daar nu ook echt van genieten en ben ik daar zuinig op. Het past eigenlijk ook in het licht van bewuster omgaan met onze planeet. Geen dingen kopen als je ze niet nodig hebt en je kunt iets een tweede leven geven of zelf iets kopen wat al een leven ergens anders heeft geleefd. Het levert absoluut ook hilarische momenten op waarin vriendinnen of mijn moeder zeggen “heb je die broek of jurk nog steeds”. Ja zeg ik dan, hij ziet er toch nog goed uit en functioneert nog steeds prima😉. Ik koop liever kwalitatief goede spullen dan voor weinig geld bijvoorbeeld 50 jurken in mijn kast te hebben. Kortom dankbaarheid zit hem ook voor mij in het waarderen van het kleine en dus niet een grote hoeveelheid. Tuurlijk ben ik ook een vrouw en zie zeker nu de herfst eraan komt weer prachtige nieuwe schoenen en kleding en tegelijkertijd denk ik dan ‘’ja maar ik heb nog genoeg laarzen in mijn kast dus waarom nog een paar!”

Daarnaast is er ook een verschuiving in mij ontstaan dat ik vooral dankbaar kan zijn voor de ervaringen en niet om de materiele zaken. Een mooi gesprek met een goede vriendin geeft mij een ervaring die ik koester en waardevoller is dan iets hebben.  De hele Corona periode heeft mij wat dat betreft veel gebracht. Doordat je eigenlijk alleen buiten kon afspreken heb ik veel gewandeld met vrienden. Het zijn een voor een prachtige ervaringen geweest. Praten terwijl je wandelt zorgt ook weer voor andere gesprekken en ook daarover kan ik in de toekomst nog een blog schrijven!

De foto die ik deze keer heb gekozen was een klein dankbaarheidsmoment gisteren. Met paraplu, wind en regendichte jas en bergschoenen toch even naar buiten om een stuk te wandelen. Ik liep door de Archipelbuurt in Den Haag en kwam deze prachtige bloemen tegen op een typische herfstige dag, mooi toch!  Ik wens jou een prachtige dag en week en sta eens stil bij waar jij allemaal dankbaar voor bent.

Vind je het moeilijk en lukt het je niet om je gedachten en gevoel te veranderen. Merk je dat er vooral dingen opkomen die je allemaal niet hebt loop je hier al een tijdje mee rond. Mail of bel mij en dan maken we een afspraak. Door samen te kijken wat er bij jou speelt ondersteun ik jou graag in het bereiken van jouw verlangen. In gesprek en vooral ook door jou te laten ervaren en voelen wat er allemaal in jouw onbewuste speelt kan ik jou begeleiden in het maken van stappen.

Wil je mijn blogs in jouw mailbox ontvangen? Meld je dan aan op mijn website, dan kun je mijn inspiratie lezen op een voor jou geschikt moment.