Wil jij graag iets veranderen in je privé of werkomgeving? Kom jij met regelmaat een vergelijkbare uitdaging tegen en denk je achteraf ik had het anders willen doen? Vind je het spannend om je gedrag en/of omgeving te veranderen? Spreekt dit jou aan? Lees verder!

In mijn leven is in sommige periodes veel veranderd en er zijn ook vele lange stabiele tijden geweest. Nu terugkijkend zie ik dat minder stabiele tijden altijd tot groei hebben geleid. Ik heb jaren de overtuiging gehad dat ik levensmiddelentechnologie had gestudeerd dus dan is dat toch mijn werkomgeving dacht ik. In 20216 heb ik een periode van 8 maanden tussen 2 banen gehad en begon er al iets te kriebelen. Ruiken en proeven en dus bezig zijn met eten& drinken is en blijft een grote passie van mij. De vraag is of je je passie zakelijk invult of privé of beide. Ik had een droom om iets met wijn te gaan doen en inmiddels al de nodige wijnpapieren behaald. In die maanden kreeg het meer vorm en had ik een soort van hybride model ontwikkeld. Optie 1 was voor mijzelf beginnen in wijn, optie 2 consultant binnen R&D in levensmiddelen en optie 3 een baan in loondienst binnen levensmiddelen industrie. In die tijd vond ik voor mijzelf beginnen nog spannend, blijkbaar was er een klein verlangen ontstaan en durfde ik de grens, die ik zelf trok, nog niet over. Ik heb vervolgens 4 jaar gewerkt in een prachtig groeiend bedrijf waar ik wel degelijk uit mijn eigen comfort werd getrokken. Ik merkte dat R&D voor merken echt iets anders is dan R&D voor retailers en huismerken. Tevens is er een groot verschil of je als R&D organisatie op productielocatie bent gehuisvest of op een externe locatie. In die jaren heb ik mooie ervaringen opgedaan en is mijn comfort voor het ondernemen gegroeid en mijn verlangen aangewakkerd.

Die grens waarover ik spreek is een grens die jij jezelf oplegt. Vaak heb je zelf diverse redenen verzonnen waarom je dat ene niet zou moeten. Er is dus een deel in jou wat je graag in je comfortzone houd. Een bekende uitspraak van Einstein is “als je doet wat je deed krijg je wat je kreeg”. Jouw omgeving kan hierin een grote rol spelen aangezien er ook mensen zijn die oprecht niet teveel veranderingen in hun leven willen. Zij zullen jou zeker niet stimuleren om iets anders te doen want wie weet wat voor een invloed dat op jullie relatie heeft. Indien jij je grenzen niet verlegt belemmer je in feite ook jezelf om te kunnen groeien. Daarnaast weet ook jij dat als je het niet hebt geprobeerd zul je het nooit weten. Dit onderzoeken, proberen en experimenteren geeft je veel inzichten waardoor je steeds helderder gaat zien waar jij jou grens naar toe wilt plaatsen.

De foto die ik heb toegevoegd is van afgelopen weekend in jachthaven de Zeevang in Edam. Privé werd ik ook hier aardig uit mijn comfort gehaald. Mijn vriend is een zeer ervaren zeiler en ik kende eigenlijk alleen het “bikinizeilen” in Zuid Europa. Iedere keer dat we samen gaan zeilen leer ik wat meer en voel ik mij comfortabeler op de boot. De eerste paar keren liep ik nog wat verkrampt rond en overal spierpijn. Ik vond dat scheefhangen best spannend, stel je voor dat we om zouden gaan. Nu merk ik dat ik steeds meer naar de wind en wolkenluchten kijk en mijn aandacht langzaam verschuift naar anticiperen op het water. Ik leer meer zeiltermen en weet wat ik kan doen en de kennis van verschillende knopen neemt langzaam toe. Dit weekend was het best onstuimig weer met forse windstoten. Voor mij is dit een prachtige parallel voor het wijzigen van je omgeving / koers in jouw privé of zakelijke omgeving. Als je iets wilt veranderen of door omstandigheden in een situatie terecht komt waar verandering de enige uitweg biedt dan gaat dit niet vanzelf. Het is spannend en dat is OK! Vragen die je dan bezig kunnen houden zijn: gaat het wel goed, heb ik dingen onder controle, kan ik vooruit kijken, als dit maar goed gaat, waar kom ik dan terecht, waar gaan we naar toe en hoe lang gaat dit duren? Iedere verandering begint met kleine stappen. Oefenen, ervaren en ook vooral trots zijn op iedere kleine overwinning die jij behaalt is heel belangrijk.

Wil jij iets veranderen in jouw privé en /of werk situatie en merk je dat het niet lukt of dat je het steeds voorruit schuift. Graag ondersteun ik jou in dit traject. Vragen stuur mij een bericht of bel mij!
info@inspirenkens.nl 06-46216040